islam en koran

Vasten en gebed van een menstruerende vrouw

Nasih over menstruerende en postpartumvrouwen

In het woordenboek betekent Nasih het overbrengen van informatie van het ene boek naar het andere, of het verwijderen van iets uit de applicatie en het vervangen door iets anders [1]. Het vers dat de intrekking beschrijft is als volgt:

مَا نَنْسَخْ مِنْ آَيَةٍ أَوْ نُنْسِهَا نَأْتِ بِخَيْرٍ مِنْهَا أَوْ مِثْلِهَا أَلَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

“Als Wij een vers intrekken of ervoor zorgen dat het vergeten wordt, vervangen Wij het door een beter of gelijkwaardig vers. Weet jij niet dat Allah voor alles een maatstaf stelt? (Baqara 2/106)

 

Dienovereenkomstig betekent intrekking het vervangen van een vers door een ander vers. Dit gebeurt zowel tussen de verzen van de Koran als tussen de verzen van de Koran en de verzen in voorgaande boeken.

Omdat de Koran het laatste exemplaar is van de goddelijke boeken, zijn de meeste verzen erin dezelfde als die in de voorgaande boeken, dat wil zeggen dat hij ze heeft afgeschaft met hun equivalent (equivalent = Met een gelijke waarde). Allah de Almachtige zei:

“Wat Allah Noach ook geboden heeft, Hij heeft het voor jou tot de wet van deze religie gemaakt. Dit is wat we aan jullie hebben geopenbaard en wat we Abraham, Mozes en Jezus hebben opgedragen: “Houd deze religie levend en verschil niet van elkaar in deze kwestie.” Waar u een beroep op doet zal moeilijk zijn voor de polytheïsten (polytheisten = een godsdienst die gelooft in meerdere goden). Allah kiest degene die deze religie kiest aan zijn zijde (zijn pad) en leidt degene die zich er naartoe wendt naar zijn doel.” (Shura 42/13)

“Hij is het die u dit Boek heeft neergezonden, dat de waarheid bevat en bevestigt wat eraan voorafging. Hij heeft ook de Thora en de Bijbel neergezonden.” (Al-i Imran 3/3)

 

Deze verzen laten zien dat de meeste verzen in de voorgaande boeken woordelijk zijn overgenomen naar het laatste boek, en dat sommige ervan lichter zijn gemaakt. Het vers dat dit duidelijk uitlegt is dit:

يَا أَهْلَ الْكِتَابِ قَدْ جَاءَكُمْ رَسُولُنَا يُبَيِّنُ لَكُمْ كَثِيرًا مِمَّا كُنْتُمْ تُخْفُونَ مِنَ الْكِتَابِ وَيَعْفُو عَنْ كَثِيرٍ قَدْ جَاءَكُمْ مِنَ اللَّهِ نُورٌ وَكِتَابٌ مُبِينٌ.

“O mensen van het Boek, onze Boodschapper is naar jullie toe gekomen, heeft veel dingen uitgelegd die jullie voor het Boek verborgen hebben gehouden en heeft veel daarvan vergeven. “Er is een licht en een duidelijk boek van Allah tot je gekomen.” (Maide 5/15)

 

In Baqara 183 wordt ons bijvoorbeeld geboden om te vasten zoals de vorige, maar in de latere Baqara 187 wordt gesteld dat het verbod op gemeenschap met echtgenoten op de avond van de vastendagen als volgt is opgeheven:

“Het is voor u toegestaan om tijdens de Vastenavonden seksuele gesprekken te voeren met uw vrouwen. Zij zijn een kleed voor jou, en jij bent een kleed voor hen. Allah wist dat jullie jezelf verraden hadden, dus keek Hij naar jullie en vergaf jullie. Nu kun je je met hen verenigen.”

 

Een aanzienlijk deel van de bepalingen in de Thora met betrekking tot vrouwen die last hadden van menstruatie- en postpartumbloedingen werden door de Koran afgeschaft, en alleen het verbod op geslachtsgemeenschap werd voortgezet.

 

Menstruatie- en postpartumbloedingen volgens de Thora:

In de Thora die we hebben, zijn de bepalingen met betrekking tot vrouwen die menstruatie- en postpartumbloedingen ervaren als volgt:

“Een vrouw die door de menstruatiebloed verliest, zal zeven dagen onrein zijn. Iedereen die het aanraakt, zal tot de avond onrein zijn.

Alles waar een vrouw op ligt of zit tijdens de dagen dat ze menstrueert, wordt als onrein beschouwd.

Iedereen die het bed van de vrouw aanraakt, moet zijn kleren wassen, zichzelf wassen en tot de avond onrein zijn.

Iedereen die iets aanraakt waarop de vrouw zit, moet zijn kleren wassen en zich wassen, en hij moet tot de avond onrein zijn.

Iedereen die iets aanraakt op het bed van de vrouw of op het ding waarop ze zit, zal tot de avond onrein zijn.

De onreinheid van een menstruerende vrouw wordt ook overgedragen op de man die met haar slaapt. De man blijft zeven dagen onrein, en elk bed waarop hij ligt wordt als onrein beschouwd.

“Als een vrouw langdurig bloedt buiten haar menstruatie, of als haar bloeding aanhoudt na haar menstruatie, wordt ze als onrein beschouwd zolang ze bloedt, net als tijdens haar menstruatie.

Zolang ze bloedt, zoals tijdens haar menstruatie, wordt elk bed waarop ze ligt en alles waarop ze zit als onrein beschouwd.

Iedereen die ze aanraakt, wordt als onrein beschouwd. Hij zal zijn kleren wassen, een bad nemen en tot de avond vuil blijven.

Maar als het bloeden stopt, moet de vrouw zeven dagen wachten en dan wordt ze als rein beschouwd.

Op de achtste dag moet zij twee tortelduiven of twee duiven nemen, ze naar de ingang van de tent van samenkomst brengen en ze aan de priester geven.

De priester moet het ene als zondoffer offeren en het andere als brandoffer. Daarom zal hij de vrouw voor het aangezicht van de HEERE reinigen van de onreinheid van haar bloeding.

“Gij zult het volk Israël reinigen van hun onreinheid. Opdat zij Mijn woning onder hen niet vervuilen en in onreinheid sterven.”

Dit is de wet betreffende de man die afscheiding heeft en onrein is door ejaculatie (ejaculatie = uitstoot van sperma), de vrouw die menstrueert, de man of vrouw die afscheiding heeft, en de man die bij de vrouw ligt die onrein is.” (Leviticus 15/19- 33)

Je mag geen geslachtsgemeenschap hebben met een vrouw die als onrein wordt beschouwd omdat ze menstrueert (Leviticus 18/19).

 

Moslims waren gewend de Thora te gehoorzamen
Er is een verplichting om in alle goddelijke boeken te geloven. Allah de Almachtige zei:

قُلْ آمَنَّا بِاللّهِ وَمَا أُنزِلَ عَلَيْنَا وَمَا أُنزِلَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَقَ وَيَعْقُوبَ وَالأَسْبَاطِ وَمَا أُوتِيَ مُوسَى وَعِيسَى وَالنَّبِيُّونَ مِن رَّبِّهِمْ لاَ نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّنْهُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ. وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلاَمِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ.

“Zeg: ‘Wij geloven en vertrouwen op Allah. In wat aan ons werd geopenbaard, en in wat werd geopenbaard aan Abraham, Ismaël, Isaac, Jacob en de stammen, en in wat aan Mozes en Jezus werd gegeven; Wij geloven in alles wat door hun Heer aan de profeten is gegeven[2]. Wij scheiden het één niet van het ander. Wij zijn mensen die zich eraan hebben onderworpen (wat staat er in die boeken).’

(Dit is de islam.) Iedereen die een andere religie dan deze islam zoekt, zal nooit geaccepteerd worden. In het hiernamaals zal hij tot de verliezers behoren.” (Al-i Imran 3/84-85)

 

Allah de Almachtige heeft de verzen 83-89 van de Surah An’am geopenbaard die Hij naar Mekka heeft neergezonden. In zijn verzen; Hij somde 18 profeten op, waaronder Mozes en Harun (vrede zij met hem), en verklaarde dat hij hun vaders, broers en nakomelingen koos, en het boek en de wijsheid aan elk van hen gaf, en zei:

أُوْلَـئِكَ الَّذِينَ هَدَى اللّهُ فَبِهُدَاهُمُ اقْتَدِهْ

“Dit zijn de mensen aan wie Allah leidinggaf (boek); “Volg hun leiding.” (An’am 6/90)

 

Volgens dit vers, toen de eerste moslims verantwoordelijk waren voor de Thora, vroegen ze onze Profeet naar de kwestie toen ze de houding van de Joden in Medina zagen tegenover menstruerende en postpartumvrouwen, en de volgende verzen werden geopenbaard:

وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُواْ النِّسَاء فِي الْمَحِيضِ وَلاَ تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّىَ يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ. نِسَآؤُكُمْ حَرْثٌ لَّكُمْ فَأْتُواْ حَرْثَكُمْ أَنَّى شِئْتُمْ وَقَدِّمُواْ لأَنفُسِكُمْ وَاتَّقُواْ اللّهَ وَاعْلَمُواْ أَنَّكُم مُّلاَقُوهُ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ

Ze vragen je naar menstruatie- en postpartumbloedingen bij vrouwen[3]. Zeg: “Het is een probleem.” Blijf er tijdens het bloeden uit de buurt en benader ze pas als ze schoon zijn. Als je schoon bent, benader ze dan vanaf de plaats die Allah je heeft geboden[4]. Allah houdt van degenen die berouw tonen en houdt van degenen die zichzelf zuiveren.

Jouw vrouwen zijn de voedingsbodem voor jou. Kom naar uw plantplaats op de manier die u wilt[5] en maak voorbereidende voorbereidingen voor uzelf. Vrees Allah en weet dat je in Zijn aanwezigheid zult worden gebracht. Geef goed nieuws hierover (deze genezing) aan degenen die geloven. (Baqara 2/222-223)

 

Omdat de andere verboden dan geslachtsgemeenschap met een menstruerende vrouw zijn opgeheven, eindigen de verzen met de volgende verklaring:

“Geef het goede nieuws hiervan (deze genezing) aan degenen die geloven.”

 

Daarop is overgeleverd dat onze Profeet zei:

اصنعوا كل شيء إلا النكاح

“Je kunt alles doen behalve geslachtsgemeenschap.” (Moslim, Hayz, 16-302, Abu Davud Tahare, 258)

 

Er staat geen verbod in de Thora met betrekking tot de aanbidding van menstruerende of postpartumvrouwen. Als er een nieuw verbod zou zijn, of als er een nieuw verbod zou komen, zou dit duidelijk in de Koran worden vermeld, in overeenstemming met de regel van intrekking. Aangezien dit niet het geval is, is het verbieden van het menstruerende gebed, het vasten en het lezen van de Koran door vrouwen, terwijl men zich op bepaalde overleveringen baseert, niets anders dan het opgeven van de waarheid en het volgen van vermoedens. Allah de Almachtige zei:

(Zeg) “Moet ik een andere scheidsrechter dan Allah zoeken?” Hij is het die het Boek in een duidelijk uitgelegde vorm aan u heeft neergezonden. Degenen aan wie Wij het Boek hebben gegeven, weten dat het door uw Heer is neergezonden en dat het alle waarheid toont. Wees niet een van degenen die twijfelen.

Het woord van jouw Heer is perfect in waarheid en evenwicht. Er is niemand meer die Zijn woorden kan veranderen. Hij luistert en weet.

Als je de meeste van degenen op aarde zou volgen, zouden ze je van het pad van Allah doen afdwalen. Ze handelen alleen op basis van vermoedens (onzekere informatie). Ze raden alleen maar.

Jouw Heer kent degene die van Zijn pad afwijkt beter. En Hij kent degene die geleid wordt beter. (An’am 6/114-117)

 

Vasten van een permensingvrouw

Het Arabische woord voor vasten is sıyam = صِيام, wat betekent dat je jezelf ervan weerhoudt te eten, drinken en geslachtsgemeenschap te hebben.[6] In het vers waarin deze worden uitgelegd, wordt gezegd:

تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلَا تَقْرَبُوهَا

“Dit zijn de grenzen die God heeft gesteld; “Benader ze niet.” (Baqara 2/187)

 

Allah de Almachtige zegt: “Wie van jullie de Ramadan overleeft, laat hem vasten.” Hoewel hij zegt (Baqara 2/185), gebaseerd op enkele overleveringen, betekent de uitspraak dat menstruatiebloed, dat niet is opgenomen in de definitie van eten, drinken en geslachtsgemeenschap, het vasten ongeldig maakt, niets anders dan het overschrijden van de grenzen. Om deze reden kan een vrouw haar vasten niet opgeven omdat ze menstrueert. Als ze tijdens haar menstruatie ziek wordt, kan ze het vasten overslaan omdat ze ziek is, niet omdat ze menstrueert.

 

Gebed van een permensende vrouw

De naam van de aanbidding die we in onze taal in de Koran gebed noemen is es-salat = الصَّلَاة. De grondbetekenis ervan is niet iets achter te laten en altijd achter te blijven [7]. Het gebed heeft deze naam gekregen omdat het een daad van aanbidding is die iedere gelovige elke dag, zonder mankeren, moet verrichten. De volgende verzen benadrukken de continuïteit ervan:

وَالَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَوَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ .أُولَئِكَ هُمُ الْوَارِثُونَالَّذِينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

(Degenen die zullen bereiken waar ze op hopen) “verrichten hun gebeden ijverig. Zij zijn degenen die een aandeel zullen hebben. Zij zullen hun deel van de hemel ontvangen en daar onsterfelijk worden.’ (Muminun 23/9-11)

حَٰافِظُوا۟ عَلَى ٱلصَّلَوَٰتِ وَٱلصَّلَوٰةِ ٱلْوُسْطَىٰ وَقُومُوا۟ لِلَّهِ قَٰانِتِينَ .فَإِنْ خِفْتُمْ فَرِجَالًا أَوْ رُكْبَانًا ۖ فَإِذَآ أَمِنتُمْ فَٱذْكُرُوا۟ ٱللَّهَ كَمَا عَلَّمَكُم مَّا لَمْ تَكُونُوا۟ تَعْلَمُونَ

Voer gebeden en middengebeden ijverig uit; Sta respectvol in de aanwezigheid van Allah. Als je bang bent, verricht (het gebed) dan te voet of op een paard. Als je veilig bent, gedenk dan Allah, die je heeft geleerd wat je niet wist, zoals hij je heeft geleerd.” (Voer het gebed uit om de verzen van Allah stevig in je gedachten te prenten). (Baqara 2/238-239)

 

Dit betekent dat het gebed zelfs in een staat van angst niet kan worden opgegeven; Het is noodzakelijk om het uit te voeren, zelfs als men loopt of rijdt.

Tijdens het reizen worden de gebeden van vier rakaat teruggebracht tot twee rakaat. Als de reizigers een vijand tegenkomen, kunnen ze één rakat uitvoeren, maar ze kunnen deze nooit achterlaten of achter wegen laten. De relevante verzen zijn als volgt:

وَإِذَا ضَرَبْتُمْ فِي الأَرْضِ فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَن تَقْصُرُواْ مِنَ الصَّلاَةِ إِنْ خِفْتُمْ أَن يَفْتِنَكُمُ الَّذِينَ كَفَرُواْ إِنَّ الْكَافِرِينَ كَانُواْ لَكُمْ عَدُوًّا مُّبِينًا.وَإِذَا كُنتَ فِيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاَةَ فَلْتَقُمْ طَآئِفَةٌ مِّنْهُم مَّعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذَا سَجَدُواْ فَلْيَكُونُواْ مِن وَرَآئِكُمْ وَلْتَأْتِ طَآئِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّواْ فَلْيُصَلُّواْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ حِذْرَهُمْ وَأَسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَأَمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُم مَّيْلَةً وَاحِدَةً وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِن كَانَ بِكُمْ أَذًى مِّن مَّطَرٍ أَوْ كُنتُم مَّرْضَى أَن تَضَعُواْ أَسْلِحَتَكُمْ وَخُذُواْ حِذْرَكُمْ إِنَّ اللّهَ أَعَدَّ لِلْكَافِرِينَ عَذَابًا مُّهِينًا.فَإِذَا قَضَيْتُمُ الصَّلاَةَ فَاذْكُرُواْ اللّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَى جُنُوبِكُمْ فَإِذَا اطْمَأْنَنتُمْ فَأَقِيمُواْ الصَّلاَةَ إِنَّ الصَّلاَةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَّوْقُوتًا

“Als je op reis gaat en bang bent dat de ongelovigen je zullen aanvallen, is het geen zonde om je gebed [8] (nog meer) in te korten. Omdat de ongelovigen je openlijke vijanden zijn.

(O Mohammed) Als jij tot hen behoort en het gebed volledig voor hen verricht [9], laat sommigen van hen dan met jou in gebed staan en hun wapens aantrekken; Na het uitvoeren van de buigingen (in de eerste rak’ah), laat ze een stapje achteruit gaan. Laat de andere groep die deze keer niet heeft gebeden, met jullie komen bidden, [10] maar laat ze voorzichtig zijn en hun wapens aantrekken. De ongelovigen willen dat je onverschillig staat tegenover je wapens en bezittingen, zodat ze je plotseling kunnen aanvallen. Als je in problemen komt door de regen of ziek wordt, is het geen zonde om je wapens op te bergen, maar wees voorzichtig. Allah heeft een vernederende straf voorbereid voor deze ongelovigen.

(Eén rakat tegen de vijand) Terwijl je het gebed verricht[11], gedenk Allah terwijl je staat, zit[12] en op je zij ligt[13]. Als je veilig bent, voer je gebed dan volledig uit[14]. Omdat het gebed binnen een beperkte tijd verplicht is gesteld voor gelovigen.[15] (Het kan niet buiten de vastgestelde tijd worden uitgevoerd.) (Nisa 4/101-103)

 

Mogelijk bevonden zich onder de passagiers vrouwen die de vijand tegenkwamen. Hoewel het hier en in de voorgaande verzen is toegestaan om het gebed terug te brengen tot één rakat zonder onderscheid tussen mannen en vrouwen, is het niet toegestaan de tijd ervan te overschrijden. Als dit het geval is, is het onaanvaardbaar om vrouwen niet als de geadresseerden van deze verzen te beschouwen.

De enige basis voor degenen die zeggen dat gebed niet kan worden verricht tijdens de menstruatie en postpartum is het 222e vers van Baqara. Volgens het vers waarvan we de tekst en betekenis hierboven hebben gegeven, is menstruatiebloed en postpartumbloed een kwelling (الأَذَى), dat wil zeggen lijden[16]. Deze nood is onvergelijkbaar lichter dan het gebed dat moet worden verricht in het licht van de angst voor de vijand.

Het gebod in het vers: “Benader ze niet totdat ze schoon zijn” verbiedt alleen geslachtsgemeenschap gedurende deze periode. Wanneer het bloeden stopt, wordt de geslachtsgemeenschap halal zonder dat je je hoeft te wassen. Als baden een vereiste voor geslachtsgemeenschap zou zijn, zou er een oplossing zijn voor degenen die geen water konden vinden. In feite wordt wassen in de verzen van Nisa 43 en Maida 6 niet beschouwd als een voorwaarde voor geslachtsgemeenschap, maar als een voorwaarde voor het uitvoeren van gebed na geslachtsgemeenschap, en degenen die geen water kunnen vinden, krijgen de opdracht om tayammum te verrichten.

Vanwege de gelijkenis tussen de woorden “…totdat je rein bent =حَتَّىَ يَطْهُرْنَ” en de woorden “لِيُطَهِّرَكُمْ =om je rein te maken” in het wassingvers, bestaat er een misvatting dat een menstruerende vrouw het gebed niet kan verrichten.

Het vers over de wassing is als volgt:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلَاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُءُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ وَإِنْ كُنْتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُوا وَإِنْ كُنْتُمْ مَرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاءَ أَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَائِطِ أَوْ لَامَسْتُمُ النِّسَاءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَاءً فَتَيَمَّمُوا صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُمْ مِنْهُ مَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَلَكِنْ يُرِيدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

“O jullie die geloven en vertrouwen! Wanneer u opstaat voor het gebed, was dan uw gezicht en uw handen tot aan uw ellebogen. Veeg uw hoofd en uw voeten af tot aan uw enkelbeenderen. Als je onrein bent[17], was jezelf dan. Als u ziek bent of op reis bent, of als een van u van het voetpad (voetpad = wc) komt,[18] of bij uw vrouwen is,[19] en u kunt geen water vinden, ga dan naar schone grond (oppervlakte); veeg je gezicht en handen ermee af. Allah wil geen problemen voor je veroorzaken. Wat Hij wil is u zuiveren en Zijn zegen voor u voltooien. Misschien kunt u uw plichten vervullen.’ (Maida 5/6)

 

Volgens het vers wordt de wassing ongeldig doordat er vuil uit de voor- en achterkant van het voetpad komt. Het sperma en de eicellen die onzuiverheden veroorzaken, komen alleen van voren naar buiten. Menstruatiebloed stroomt uit de vaginale opening en urine komt uit het gat dat urethra wordt genoemd, bovenaan de vagina. Hoewel menstruatiebloed kan worden vergeleken met urine, bevatten noch dit vers, noch de hadiths over dit onderwerp enige bevelen of aanbevelingen met betrekking tot de reiniging. van urine, uitwerpselen en de vloeistof die onzuiverheid veroorzaakt. Daarom kan niet worden gezegd dat menstruatiebloed het gebed zal verhinderen in vergelijking met urine.

Volgens het vers maken alleen urineren, ontlasting en winden, dingen die op het toilet worden gedaan, de wassing ongeldig. Menstruatiebloed is niet zoals elk van deze. Je kunt niet naar het toilet gaan om dat bloed eruit te krijgen. Omdat Allah niemand een verantwoordelijkheid oplegt die boven zijn vermogen ligt (Baqara 2/286), verhindert menstruatiebloed het gebed niet, noch maakt het de wassing ongeldig.

De Hanafi-sekte zegt dat stromend bloed de wassing ongeldig maakt. De hadith waaruit zij bewijs halen, “De wassing is vereist voor elk bloedvergieten”, is te zwak om als bewijs te worden beschouwd. Zeylai, een andere Hanafi-jurist, zei dit [20]. Op basis van een dergelijke verklaring kan niet worden gezegd dat menstruatiebloed het gebed zal verhinderen.

Verontreiniging van dit bloed op kleding of op een doek die aan het orgel is bevestigd, verhindert het gebed niet. Volgens onze moeder Aisha waren er enkele vrouwen van onze Profeet die samen met hem i’tikaf in de moskee uitvoerden. Hij zag bloed of gele vloeistof naar buiten komen en verrichtte zijn gebed door er een bakje onder te plaatsen. (Bukhari, Hadith nr.: 304)

 

Het lezen van de koran door een menstruerende vrouw

Volgens het zesde vers van Maidah zijn de wassing, tayammum en wassing alleen voor het gebed. Er is geen verbod dat een persoon zonder wassing, onrein of menstruerend de Koran niet kan lezen. Maar de volgende verzen worden gebruikt als bewijs dat ze de Koran niet kunnen aanraken:

“Nee nee! Ik zweer bij de sterren!

Als je het eens wist, is dit een grote eed.

(Wat zich op de plaats van de sterren bevindt) is een kostbare Koran,

Het zit in een boek verborgen in de schede.

Niemand kan het aanraken behalve degenen die als puur worden beschouwd.

Het werd neergezonden door de Eigenaar van wezens.” (Vakıa 56/75-80.)

 

De plaats waar de sterren zich bevinden is Mele-i A’lâ. (Zie As-Saffat 37/6-10) Het boek daar is beschermd op een tablet, in de Beschermde Tablet. (Zie Büruc 85/21-22) Uit bovenstaande verzen blijkt dat de bescherming in een schede zit. Het vers dat ons helpt dit omhulsel te begrijpen is het volgende vers uit dezelfde soera:

“Elk van hen is als parels verborgen in hun schede.” (Vakia 56/23)

 

Degenen die als verborgen parels zijn, zijn de houris die degenen zullen dienen die naar de hemel gaan. De henna die de parel verbergt, wordt parelmoer genoemd. Op de onderstaande foto’s is één van de parelmoeren gesloten en de andere open:
[21] [22]

Het is duidelijk dat de Koran die we hebben niet in zoiets verborgen zit. Om deze reden kunnen de bovenstaande verzen geen bewijs zijn dat een persoon zonder wassing, onrein of menstruerend de Koran niet kan aanraken. De hadith die bewijs leveren over deze kwestie zijn ook erg zwak [23]. Je kunt de feiten niet loslaten en vermoedens volgen.

Prof. dr. Abdulaziz Bayındır
Vertaling: Team Stichting Find Yourself  – Gülay Karapınar-Kemaldar

 

[1] Halil b. Ahmed, (100-175 h.) el-Ayn, (thk: Mahdî el-Mahzûmî, İbrahim es-Sâmrâî), Iran 1409/1988. نسخ kunst.

[2] Dit vers laat zien dat alle profeten boeken kregen.

[3] Het woord al-mahîd (المحيض) dat in het vers wordt genoemd, betekent zowel menstruatie als kraambed. (Mu’cemu mekâyîs’ul-luğu, Ahmed b. Faris b. Zekeriya, Beiroet, ongedateerd.)

[4] Benader vanuit de baarmoeder: “Vraag wat Allah voor je zal schrijven (om kinderen te krijgen).” (Baqara 2/187)

[5] De plantplaats is de plaats waar het product naartoe wordt gebracht. Het is mogelijk om op een prettige manier geslachtsgemeenschap te hebben, op voorwaarde dat dit via de baarmoeder gebeurt.

[6] Zie. Ragıb el-İsfahânî (d. 425 h.), Müfredât (thk: Safvan Adnan Dâvûdî), Damascus en Beiroet, 1412/1992, صومmad.

[7] Lisan’ul-Arab

[8] Reisgebed, gebed uitgevoerd tijdens het reizen

[9] Er zijn drie verschillende situaties voor het gebed dat Allah voor ons verplicht heeft gesteld als tijdgebonden aanbidding. Het gebed dat we verrichten onder normale omstandigheden, het gebed dat we verrichten tijdens het reizen, en het gebed dat we verrichten tijdens oorlog.

[10] Het belang van gebed en samenkomst

[11] قضي=kada betekent een taak volledig en solide uitvoeren en uitvoeren. (Mekâyis) Het wordt gebruikt in de zin van het beslissen over een kwestie (Isra 17/23) en het voltooien van een klus (Fussilet 41/12), maar ook in de zin van het volledig en goed uitvoeren van de klus. Eén vers luidt als volgt:

Het spijt me

“(De magiërs zeiden tegen Farao:) Doe wat je wilt. “Je kunt alleen doen wat je doet in het leven van deze wereld.” (Taha 20/72)

In dit vers betekent kada het verrichten van gebed.

[12] Bij een gebed van één rakat kan men alleen tussen twee buigingen zitten. Om deze reden laat de uitdrukking ‘zitten’ in het vers ook zien dat er in elke rakat twee buigingen moeten zijn.

[13] Op je zij: buigend met beide handen op onze knieën.

[14] Volgens het vorige vers zijn de twee rakats uitgevoerd door onze Profeet compleet. Dit laat zien dat het gebed tijdens de reis twee rakaat bedraagt. Omdat het avondgebed het middelste gebed is, verandert het aantal rakats niet; het is altijd drie rakats.

[15] Daarom kan geen enkel gebed worden verricht buiten de daarvoor vastgestelde tijd. De enige uitzonderingen zijn mensen die zich hebben verslapen en zijn vergeten. Onze Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Wie in slaap valt, vergeet of slaapt en het gebed niet verricht, laat hem het verrichten wanneer hij het zich herinnert; er is geen andere verzoening voor hem dan deze.” Deze hadith is overgeleverd door Bukhari (Hadith nr: 572) en Muslim (Hadith nr: 684).

[16] Leerplan.

[17] Cünub: Als u geslachtsgemeenschap heeft gehad of geslachtsgemeenschap heeft gehad.

[18] Een plaats waar iemand in zijn/haar behoeften voorziet, toilet, latrine

[19] Geslachtsgemeenschap

[20] Abdullah b. Yusuf b. Muhammed ez_Zeylaî (overleden: 762 uur) Nasb’ur-Râye li-ehâis’il-Hidâye (met zijn annotatie Buğyet’ul-Elmaî Fî Tahrîc’iz-Zeylaî) Tahkik Muhammed Avvâme, Beiroet 1997/1418, vol. Werk. 37.

[21] https://environmentgr.files.wordpress.com/2014/01/

[22] http://www.thesefiks.com/bilgi/inci-istiridyesi-hakkinda-bilgiler/

[23] Voor gedetailleerde informatie kunt u de volgende link raadplegen: http://www.suleymaniyevakfi.org/arama.html?aranan=Abdest+ve+Hay%C4%B1z